piątek, 10 maja 2013

U chińczyka - ryż z woka

 Takie tam troszkę chińskie danie ale smaczne najlepiej zrobić je w woku. Mało kalorii i dużo smaków.

U chińczyka - ryż z woka
składniki
   1 szt marchewka,
    1 szt pierś z kurczaka,
    Przyprawa do kurczaka - pikantna,
    1 garść szpinak,
    olej sezamowy,
    sos sojowy,
    1 szt por,
    1 szt papryka czerwona,
    1 szt cukinia,
    dymka,
    1 woreczek ryż

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obieramy i kroimy w julienne. Tak samo robimy z cukinią - tylko ją nie obieramy. Szpinak myjemy i osuszamy. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Posypujemy przyprawą do kurczaka odstawiamy na ok 15 min. Wok rozgrzewamy dajemy łyżeczkę oleju i podsmażamy kurczaka. Po podsmażeniu przesypujemy go do miski a do woka wkładamy pokrojona dymkę i por. Chwile mieszamy i przesypujemy do miski z kurczakiem. Następnie podsmażamy marchewkę , pokrojona paprykę i cukinię , kropimy sos sojowym. Dodajemy ryż ,mieszamy chwile i dodajemy wszystkie podsmażone składniki. Doprawiamy sosem sojowym i dodajemy listki szpinaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz