środa, 1 maja 2013

Wiosenna sałatka śledziowa

Śledź nie musi pływać w oleju lub w śmietanie. Wspaniale komponuje się w zielonej sałacie.

Wiosenna sałatka śledziowa

składniki
    2  śledzie matiasy,
    1/2 szt papryka żółta,
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 szt cebula,
    1 ząbek czosnek,
    Sól morska- MŁYNEK,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    suszone pomidory z bazylią,
    1 garść rukoli

Rukolę myjemy osuszamy i układamy na talerzach. Śledzie moczymy według uznania , następnie kroimy je w długie paski i układamy na sałacie. Paprykę żółtą myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki dodajemy do sałatki. Cebule obieramy i siekamy posypujemy nią sałatkę. Całość solimy i doprawiamy pieprzem. Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem lekko solimy i polewamy takim sosem sałatkę. Całość posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz