wtorek, 7 maja 2013

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian - Recenzja

Dzięki uprzejmości wydawnictwa Illuminatio dostałam książkę  Anny Czelaj

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian

 

raj dla wegetarian 

 

 

 To zbiór ponad stu autorskich przepisów wegetariańskich opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.

 

 

 

Biorąc pod uwagę ,że uwielbiam książki kucharskie i zdrowa kuchnię zaraz wzięłam się za studiowanie książki.

Książka jest pełna pomysłów i wspaniałych receptur .  Będzie bazą dla wszystkich lubiących zdrowe , lekkie jedzenie.

Spis treści:

  • Wstęp
  • Tabela aspektów smakowych produktów wiosennych Przydatne skróty
  • Wiosenne zupy
  • Barszcz czerwony z fasolą
  • Kartoflanka z bryndzą
  • Zupa z kukurydzą i zielonym groszkiem
  • Zupa śniadaniowa z kaszą jaglaną
  • Zupa z ryżem i suszonymi pomidorami
  • Zupa krem z marchewką
  • Zupa z zielonym groszkiem
  • Kapuśniak z soczewicą
  • Zupa pomidorowa z ryżem
  • Zupa z fasolą i pomidorami
  • Żurek
  • Zupa z soczewicą i ryżem
  • Zupa z pokrzywą i soczewicą z dodatkiem świeżych ziół
  • Zupa z młodymi warzywami
  • Grochówka z dodatkiem świeżych ziół
  • Zupa ze szpinakiem z dodatkiem świeżych ziół
  • Zupa szparagowa
  • Zupa z młodą kapustą
  • Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem
  • Zupa z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem i kalafiorem
  • Bulion warzywny z kluskami lanymi z mąki ryżowej
  • Zupa z bobem
  • Wiosenne surówki sałatki
  • Surówka z pomidorów, ogórków i sałaty
  • Sałatka z dodatkiem kukurydzy
  • Sałatka z bobem
  • Surówka z sałatą i cebulą
  • Sałatka z kalafiorem i ryżem
  • Surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem
  • Kalafior z groszkiem i majonezem domowym
  • Sałatka z kukurydzą i sałatą
  • Sałatka z ryżem i fetą
  • Sałatka z rukolą i zielonym groszkiem
  • Twarożek z rukolą
  • Sałatka ze szparagami
  • Majowa surówka z oregano, szczypiorkiem i sałatą
  • Majowa surówka z rukolą
  • Sałatka z ziemniaków z orzechami i pokrzywą
  • Majowa surówka z pokrzywą i miętą
  • Surówka z melisą i szałwią
  • Surówka z rukolą i kapustą pekińską
  • Majowa sałata ze śmietaną
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką
  • Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
  • Sałatka z soczewicy i ziemniaków
  • Dania ciepłe na wiosnę
  • Naleśniki z pieczarkami i papryką
  • Naleśniki z sezamem i polewą czekoladową
  • Pizza
  • Risotto
  • Kotleciki z jajek
  • Kotlety z soczewicy z płatkami owsianymi
  • Krokiety z fasoli
  • Kotleciki z kaszy jaglanej
  • Kluski śląskie z pieczarkami w śmietanie
  • Knedle z fetą i pesto
  • Pierogi ze szpinakiem lub z pokrzywą
  • Zapiekanka z makaronem domowym
  • Zapiekanka z pieczarkami i papryką
  • Zapiekanka ze szparagami
  • Spaghetti
  • TortiIIe z mąki kukurydzianej z sosem z czerwonej fasoli i śliwek
  • TortiIIe ziemniaczano-kukurydziane z sosem z orzechowym
  • Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami
  • Wiosenne warzywa gotowane, duszone i pieczone
  • Kalafior duszony z suszonymi pomidorami,
  • Ziemniaki faszerowane pieczarkami
  • Fasola z marchewką
  • Szpinak lub pokrzywa z jajkiem
  • Kukurydza duszona z zielonym groszkiem
  • Bakłażany z żurawiną
  • Młoda kapusta z jabłkami
  • Pieczone młode ziemniaki z orzechami
  • Pieczarki faszerowane
  • Bakłażan pieczony z papryką i fasolą
  • Marchewka z zielonym groszkiem
  • Wiosenne przekąski i dodatki
  • Majonez domowy
  • Jajka faszerowane
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
  • Pasta z zielonym groszkiem i jajkami
  • Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym
  • Jajka w szklance (po wiedeńsku)
  • Jajecznica z pokrzywą, szczypiorkiem i pomidorami
  • Grzanki z papryką, żółtym serem i oliwkami
  • Twarożek z ogórkiem i rzodkiewką
  • Pasta z pokrzywą
  • Pasta z oliwkami i fetą
  • Pasta z orzechami i sezamem
  • Pasta ze szparagów
  • Pasta z bobu
  • Pasztet z czerwonej fasoli
  • Sos z soczewicy
  • Pasztet z soczewicy
  • Wiosenne desery
  • Ciasteczka orzechowe
  • Krem kokosowy
  • Ciasteczka gryczane z orzechami
  • Ciasteczka kukurydziano-ziemniaczane
  • Ciasto orzechowe
  • Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi
  • Legumina z kaszy jaglanej z daktylami i suszonymi morelami
  • Mus truskawkowy
  • Legumina z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych z truskawkami,
  • Kasza gryczana z bakaliami
  • Deser z kukurydzą i bananem
Polecam pięknie wydana , apetyczne zdjęcia i wspaniałe przepisy .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz