wtorek, 11 czerwca 2013

Ciasto marchewkowe z polewą serową

To było bardzo smaczne ciasto , dlatego przekazuje przepis wielbiciela marchewki.

Ciasto marchewkowe z polewą serową

składniki
     4  jaja
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąka
    2 szklanki starta marchewka
    1 szklanka starte jabłko
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka sody
    1 łyżka proszku do pieczenia

    polewa
    10 dag masła
    1/2 kg ser twarogowy mielony
    cukier puder
    olejek migdałowy

Całe jajka , olej, cukier i cynamon miksujemy razem w misce. Jabłko obieramy i ścieramy , tak żeby była cała szklanka. Marchewkę obieramy i ścieramy aby były 2 szklanki wiórek. Do drugiej miski dajemy mąkę marchew i jabłko. Mieszamy dodajemy proszek , sodę i jeszcze raz mieszamy. łączymy zawartość dwóch misek i mieszamy. wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 1 godziny. Robimy polewę. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy serek mielony z wiaderka , cukier puder do smaku i olejek migdałowy . Mieszamy do jednolitej konsystencji. Polewę odstawiamy aby troszkę zgęstniała. Polewa polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz