poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kasza jaglana na mleczku z sosem truskawkowym

 Kasza jaglana powstaje z prosa jest bezglutenowa i bardzo smaczna. Można ją podawać na słodko lub ostro. 

Mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz!

 Zawarte w niej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka.
  Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli). Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.

Kasza jaglana na mleczku z sosem truskawkowym 
składniki
    1 szklanka kaszy jaglanej KUPIEC
    2 szklanki mleka
    3 łyżki rodzynek
    cukier
    2 szklanki truskawek
    4 łyżki śmietany
Kaszę jaglana płuczemy i zalewamy mlekiem. Dodajemy cukier do smaku i gotujemy ok 15 min. Mieszamy co jakiś czas. Truskawki myjemy obieramy i miksujemy z cukrem . Dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Sos truskawkowy chłodzimy -musi być zimny. Pod koniec gotowania do kaszy dodajemy rodzynki , mieszamy i odstawiamy. Kasze nakąłdamy i polewamy sosem truskawkowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz