piątek, 14 czerwca 2013

Kukurydziana placuszki z pomidorową salsą Valfrutta

 Pyszne włoski pomidory , pachnące słońcem i pomysł gdzie je użyć , aby wziąć z nich wszystko co najlepsze. Wykorzystałam je w kuchni meksykańskiej do placuszków kukurydzianych z pomidorowa pikantną salsą.

Pomidory Valfrutta krojone

Pomidory krojone to prawdziwie włoska baza do sosu, zapiekanki lub sałatki. Z uwagi na dużą dawkę witaminy A, B i C oraz żelaza i potasu pomidory zajmują wysokie miejsce w rankingu zdrowych produktów. Pozycję tę wzmacniają także obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i pektyny (miękki błonnik), które obniżają zawartość cholesterolu we krwi, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu miażdżycy.

Kukurydziana placuszki z pomidorową salsą
 składniki

   1 duża puszka kukurydzy lub 2 małe
    3  jajka
    1 garść kolendry
    1  czerwona cebula
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    Sól morska
    pieprz biały
    salsa
    1/3 szt pomidory z puszki
    2  pomidory
    2 awokado
    sok z limonki
    Sól morska
    tabasco
    dymka
    3 łyżki jogurtu naturalnego

Robimy salsą , którą będziemy chłodzić w lodówce. Do miski wkładamy pół kartoniku krojonych pomidorów z puszki lub kartoniku. dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i pokrojone drobno awokado. Dodajemy sok z limonki , tabasco,sól morską i pieprz. Mieszamy dobrze. Dodajemy pokrojoną dymkę-mieszamy.Dodajemy ok 2 łyżki oliwy z oliwek. Wstawiamy do lodówki. Robimy ciasto na placuszki. Kukurydzę odcedzamy i dzielimy na pół. Jedną połówkę wkładamy do malaksera. Dodajemy jajka, mąkę , proszek do pieczenia i posiekaną kolendrę. Miksujemy chwilę. Dodajemy sól, pieprz do smaku i resztę kukurydzy.Mieszamy.Dodajemy ok 3 łyżki jogurtu i jeszcze raz mieszamy. Smażymy placuszki na teflonowej patelni. Podajemy z zimna salsą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz