czwartek, 13 czerwca 2013

Kurczak w białym winie z oliwkami

Coś dobrego , mięsko kruchutkie aromatyczne do tego zielone oliwki.
Wypróbowane , przetestowane - pyszne.

Kurczak w białym winie z oliwkami
składniki

    5 szt udka kurczaka
    3 łyżki oleju
    2  cebule
    2 ząbki czosnku
    3 szklanki białe wino półwytrawne
    1 słoik oliwki zielone
    pieprz kolorowy ziarnisty
    masło ok 1 łyżka
    Sól morska

Udka myjemy osuszamy. Cebule obieramy i kroimy drobno, czosnek siekamy. Na oleju podsmażamy udka na złoto, soląc je pod koniec smażenia. Podsmażone mięso zabieramy z patelni na na tłuszczu po smażeniu podsmażamy cebulę i czosnek. Dolewamy wino i gotujemy kilka minut. Następnie wkładamy z powrotem udka. Dusimy wszywko do miękkości. Po ok 20 min dodajemy  oliwki zielone. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. dodajemy masło.Dusimy jeszcze z 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz