sobota, 22 czerwca 2013

Letnia sałatka śledziowa


 Sałatka śledziowa sprawdza się przez cały rok. Dziś z dodatkiem letnich składników rzodkiewki szczypioru. 
 
Letnia sałatka śledziowa
składniki

    4 szt śledzie w occie
    1 cebula
    szczypior
    1 pęczek rzodkiewka
    Sól morska
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 szklanki jogurtu
    1  jabłko

Śledzie wyciągamy z zalewy octowej o ściągamy skórkę. Kroimy w kawałki. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie piórka. Rzodkiewkę myjemy odcinamy liście i ogonki - kroimy w kosteczkę . Jabłko obieramy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Szczypior myjemy osuszamy kroimy. Do śmietany dodajemy jogurt mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Składniki mieszamy z sobą i dodajemy sos śmietanowy. Wierzch posypujemy rzodkiewką i szczypiorem.



2 komentarze:

  1. Śledzie lubię chyba w każdej postaci :) a ta sałatka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń