poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pieczarkowa z młodą kapustą

Dziś zainspirowała mnie młoda kapusta , tak się na mnie patrzyła , wręcz się do mnie uśmiechała . No i zakupiłam , była spora więc powstały 2 dania . Rozpoczynamy od zupki.

Pieczarkowa z młodą kapustą
składniki

  1/2 szt młodej kapusty
    1/2  cebuli
    10 szt pieczarki
    1 łyżka masła
    1  marchewka
    6 szt ziemniaki młode
    1 szt liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    1 szt udko
    1 łyżka przyprawa uniwersalna
    koperek

Ziemniaki i marchewkę skrobiemy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Marchewki ścieramy na tarce. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy  w plasterki. Kapustę kroimy w paseczki. Do sporego garnka wlewamy wodę dajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wkładamy udko od kurczaka i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec wywar doprawiamy przyprawą uniwersalną. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę dodajemy ziemniaki, marchewkę i pieczarki, doprawiamy pieprzem i smażymy na złoto. Zawartość patelni wkładamy do wywaru z udkiem. Dodajemy pokrojona kapustę i gotujemy ok 15 min. Kiedy warzywa są miękkie , zupa jest gotowa. Wykończamy siekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz