niedziela, 30 czerwca 2013

Pieczony pstrąg z boćwiną i bakłażanem

W mojej kuchni moja ulubiona rybka pstrąg . Dziś podam go z boćwiną i bakłażanem.

Pieczony pstrąg z boćwiną i bakłażanem

składniki
  2  pstrągi
    1 garść boćwiny
    1  bakłażan
    dymka
    1  cebula
     uniwersalna przyprawa
    1 łyżka masła
    sól morska

Pstrąga myjemy osuszamy , usuwamy wnętrzności ,płuczemy i osuszamy. Solimy go z każdej strony i w środku. do brzuszka kładziemy liście boćwiny i kawałek masła.Pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 min. w tym czasie kroimy w kostkę bakłażana. Cebule kroimy w piórka ,dymkę kroimy. Warzywa podsmażamy na masełku , doprawiamy przyprawa uniwersalna i podlewamy odrobina wody. Bakłażan chłonie tłuszcz więc nie warto go dużo dodawać. Kiedy bakłażan robi się miękki dodajemy dymkę i doprawiamy pieprzem. Upieczonego pstrąga podajemy z duszonym bakłażanem.



1 komentarz:

  1. Wow, jakie niecodzienne połączenie... Dla mnie bomba ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń