sobota, 22 czerwca 2013

Risotto z pieczarkami i cukinią

Kto nie lubi tej potrawy , można kombinować i robić z różnymi warzywami , u mnie dziś z pieczarkami i cukinią .

Risotto z pieczarkami i cukinią

składniki
 1 szklanka ryżu arborio
    1/2 szt cukinia
    15 dag pieczarek
    1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
    1 szklanka parmezanu startego
    pieprz czarny grubo mielony
    Sól morska
    2 szklanki bulionu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek

Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy dajemy drobno posiekane pieczarki. Podsmażamy chwilę. Dodajemy ryż , smażymy. Podlewamy winem- zagotowujemy. Następnie kiedy wino będzie zredukowane podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki. Mieszamy dusimy. Jeszcze raz podlewamy - mieszamy. Dodajemy startą na tarce cukinie. Mieszamy. Dusimy aż ryż będzie miękki. Na koniec doprawiamy solą ,pieprzem do smaku i dodajemy starty parmezan. Mieszamy podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz