wtorek, 18 czerwca 2013

Syropek z stokrotek

Po spacerze na łąkę przyniosłam spory koszyk stokrotek. Postanowiłam zrobić miodek , syropek.
coś o stokrotkach i ich właściwościach medycznych .


Stokrotka była używana już w średniowieczu do leczenia ran i stłuczeń. Pomagała w zwalczaniu zapalenia opłucnej i płuc. Ziele zalane wrzącym mlekiem oślim polecano w gruźlicy płuc. W medycynie ludowej kwiat stokrotki stosuje się przy krwawieniach z płuc i pęcherza moczowego, także jako środek przeciwgorączkowy i ogólnie wzmacniający. Napar poleca się przy złej przemianie materii i nieregularności menstruacji oraz jako środek moczopędny (przy kamicy nerkowej i pęcherzowej) i przeczyszczający.
Napar ziela stokrotki obniża ciśnienie krwi oraz przeciwdziała miażdżycy, toteż polecany jest dla osób starszych. Obecnie w lecznictwie rzadziej stosowany jest jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych i łagodny środek ściągający w nieżytach przewodu pokarmowego.


Syropek z stokrotek 

składniki

    30 dag kwiaty stokrotki
    40 dag cukier
    1 szt cytryna
    500 ml woda
Stokrotki zbieramy z dala od drogi. Płuczemy odcedzamy i zalewamy wrzątkiem. Nakrywamy pokrywką i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy stokrotki od wody za pomocą gazy- dobrze wyciskamy. dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i cukier. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu mieszając aż syrop zgęstnieje. Rozlewamy w słoiczki gorący syrop i dobrze zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz