sobota, 8 czerwca 2013

Zapiekanka mięsna po grecku


 Przepis robiłam na szkoleniu . Zapiekanka wyszła , była smaczna , wiec mogę polecić.

Zapiekanka mięsna grecka

składniki 

   1 opakowanie penne
    60 dag mięso mielone
    1 ząbek czosnku
    1 szt cebula
    1/2 łyzeczki cynamon
    20 dag ser twardy
    1 łyżka oliwy z oliwek
    3 jaja
    1/2 litra mleka
    Sól morska- MŁYNEK
    pieprz biały
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    natka pietruszki
    papryka słodka
    papryka ostra

Makron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodajmy mięso mielone , mieszamy smażymy. Doprawiamy solą ,pieprzem ,cynamonem i papryką słodką i ostrą. Robimy sos. 2 szklanki mleka podgrzewamy. Odlewamy 1/2 szklankę ciepłego mleka mieszamy w nim mąkę kukurydzianą. Do miski wbijamy jajka mieszamy i wlewamy do nich rozpuszczoną w mleku mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszaną masę wlewamy na resztę gorącego mleka i dobrze mieszamy. Nie zagotowujemy. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Na spód Naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę sosu dajemy warstwę makaronu potem mięso , potem warstwę makaronu. Wszystko zalewamy resztą sosu. na wierzch dajemy starty twardy ser. wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na ok 20 min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz