sobota, 13 lipca 2013

Botwinka na zimę

Mamy okres wysypu warzyw i owoców , choć w tym roku jakby ich mniej i jakby droższe. Ja cała wiosnę dbałam aby latem moja działka obfitowała w plony , no i doczekałam się . Cały zagon pysznych młodych buraczków. 
Czas na zaprawy na zamykanie lata w słoiku.

Botwinka na zimę

składniki
    2 bukiety botwinki
    4 szt buraczki młode dość duże
    4 cm chrzanu świeżego
    2 łyżki cukru
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki soli
    1 bukiecik koperku świeżego
    1 szklanka wody
    5 łyżek octu jabłkowego

Botwinkę myjemy pozbywamy się brzydkich liści. Buraczki młode obieramy. Botwinkę kroimy , buraki ścieramy na tarce duże oczka. Koperek kroimy drobno.Czosnek i chrzan świeży ścieramy na tarce małe oczka. Do miski wkładamy pokrojoną botwinkę, koperek, starte buraczki, chrzan i czosnek. Mieszamy. W szklance wody mieszamy sól i cukier - zawiesinę wlewamy do miski z warzywami. Mieszamy. Wlewamy ok 5 łyżek octu jabłkowego -mieszamy. Nasza botwinkę nakładamy do słoiczków. zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz