niedziela, 14 lipca 2013

Buraczki z papryką na zimę

 Nasza ulubiona sałatka zimowa , dodam ,że połowę słoików zjadamy przed zimą.



Buraczki z papryką na zimę
składniki
 3 kg buraków
    4  cebule
    4  papryki zielone
    1/2 szklanki ocet 10 %
    1 szklanka cukru
    1 łyżka Sól
    4 szt ziele angielskie
    5 szt pieprz kulki
    3 szt liść laurowy
    1 szklanka wody
    4 łyżki oleju

Buraki dobrze myjemy nie obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę kroimy drobno, paprykę kroimy w cienkie paseczki dł ok 2 cm. Gotujemy zalewę. 1 szklankę wody , 1/2 szklankę octu 10 % , łyże soli , olej , przyprawy i szklankę cukru - zagotowujemy. Do gotującej zalewy wkładamy pokrojoną cebule i paprykę - gotujemy 5 min. Ugotowana zalewę z warzywami wlewamy do buraków - mieszamy dobrze. Wkładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy ok 20 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz