poniedziałek, 29 lipca 2013

Jabłecznik z brzoskwiniami i kruszonką orzechową

Szybkie i bardzo smaczne letnie ciasto. Robimy go szybko i expresowo znika z talerzy.

Jabłecznik z brzoskwiniami i kruszonką orzechową


składniki

    400 g mąki
    200 g margaryny
    120 g cukru
    2  jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 słoik jabłka prażone
    4 szt brzoskwinie
    kruszonka
    40 g orzechów tartych
    3 łyżki mąka
    30 g cukru
    20 g masła

Mąkę przesiej  wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę pokrojona w plasterki, cukier i jedno jajko i jedno żółtka. Posiekaj dużym nożem. Szybko wyrób gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na ok 30 min . Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki. Powykuwaj widelcem ciasto. Nałóż  jabłka prażone . Brzoskwinie obierz z skórki i usuń pestkę pokrój w kostkę i poukładaj na jabłkach. Teraz zrób kruszonkę W misce rękami wymieszaj mąkę , tarte orzechy i cukier.Gotową kruszonkę wyłóż na jabłka. Wstaw placek do piekarnika na ok 40 min.




1 komentarz: