sobota, 27 lipca 2013

Kopytka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Kto nie lubi kopytek a podanych w pysznym pieczarkowym sosie ???

Kopytka w sosie pieczarkowo - śmietanowym

składniki
   1 kg ziemniaki
    2 łyżki mąka ziemniaczana
    Sól morska
    2 szt jajka
    1/4 części mąki pszennej
    1/2 kg pieczarek
    1  cebula
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1 szt śmietana 18 proc
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę i wkładamy do miski. Wsypujemy mąkę w ilości 1/4 części ziemniaków. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bijamy jajka. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i formujemy wałeczki , kroimy kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pieczarki kroimy w plasterki , cebule kroimy w piórka. Smażymy grzyby i cebulę na maśle z dodatkiem oliwy. Solimy i doprawiamy pieprzem. Podlewamy ok 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wodą . Gotujemy ok 5 min. zaciągamy śmietaną. Gotujemy aż zgęstnieje. Kopytka podajemy polane pieczarkami z sosem.



1 komentarz:

  1. świetne:0 właśnie na taki obiad mam dziś ochotę:)

    OdpowiedzUsuń