piątek, 5 lipca 2013

Placuszki z kremem budyniowym i poziomkami

Takie placuszki lubią wszyscy ale takie malutkie najbardziej przypadają do gustu naszym dzieciom.

Placuszki z kremem budyniowym i poziomkami

składniki
    mąka
    5 szklanek mleka
    2  jajka
    budyń waniliowy Winiary
    500 ml śmietana 30%
    2 łyżki cukru
    2 łyżki cukru pudru
    poziomki

Robimy ciasto naleśnikowe. Do miski wbijamy 2 jajka dodajemy cukier ok 2-3 łyżki i miksujemy. dolewamy mleko ok 3 szklanki i dosypujemy mąkę aby powstało gęste ciasto. Ciasto odstawiamy na ok 30 min. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. W misce ubijamy śmietanę 30 procent z cukrem pudrem do smaku. Ugotowany budyń studzimy. Połowę ubitej śmietany ubijamy z zimnym budyniem. Krem chłodzimy. Smażymy małe placuszki. Poziomki myjemy i osuszamy. Na małe placuszki nakąłdamy krem budyniowy nakrywamy drugim i ozdabiamy śmietana i poziomkami.





Placuszki piekłam bez odrobiny tłuszczu na naleśnikarce  ze sklepu internetowego redcoon.pl







1 komentarz: