środa, 3 lipca 2013

Przystawka z grillowanego bakłażana

 Do dzisiejszej przekąski zainspirowały mnie słodziutkie włoskie suszone pomidorki PONTI

  

Takie przystaweczki tygryski lubią . Lekko smacznie aromatycznie .

Przystawka z grillowanego bakłażana

składniki

    1 szt bakłażan
    szczypior
    suszone pomidory PONTI
    15 dag twarogu Bieluch
    Sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony
    oliwa z oliwek

Bakłażana myjemy osuszamy kroimy w plasterki. Solimy z każdej strony i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie myjemy go osuszamy i grillujemy. Szczypior siekamy. Pomidory wyciągamy z zalewy. Na talerzach układamy bakłażana dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Solimy , doprawiamy pieprzem i kruszymy na danie twaróg. Posypujemy szczypiorem i jeszcze raz solimy sam ser. Wykańczamy kropiąc oliwą z oliwek.






Pomidory suszone to typowa  przystawka kuchni śródziemnomorskiej. Znane do tej pory pod nazwą Don Pomodoro pomidory są tradycyjnie suszone na gorącym włoskim słońcu dzięki czemu zachowują wyjątkowy smak i aromat. Doświadczenie i długoletnia tradycja marki Ponti sprawiły, że nowe pomidory suszone mają jeszcze bardziej intensywnym, lekko dymny aromat i gwarantowaną wyższą jakość. Nawet mała domieszka tego typowo włoskiego specjału dodaje  smaku i aromatu każdej potrawie. Pomidory suszone Ponti mogą być używane jako przystawka, aromatyczny dodatek do potraw lub jako przyprawa. Rewelacyjnie sprawdzają się jako wykwintna przystawka z pikantnymi kiełbaskami i owczym serem. Doskonale zastępują świeże pomidory w różnych potrawach, zwłaszcza jako dodatki do pizzy, makaronu czy sałatki

1 komentarz: