czwartek, 11 lipca 2013

Ryżowe gwiazdki z pieczarkami i bakłażanem

Expresowa przystawka z kuchenki mikrofalowej. Smaczna !!!

Ryżowe gwiazdki z pieczarkami i bakłażanem

składniki
   1/2 szklanki ryż brązowego
    1/2 szklanki ryżu dzikiego Kupiec
    1/2 szt bakłażana
    6  pieczarek
    Sól morska
    pieprz biały
    1 łyżeczka masła
    przyprawa w płynie Maggi
    3 jajka
    1/2 szt cebuli

Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ryż dziki także gotujemy. Ugotowane ryże odcedzamy i studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki bakłażana myjemy i kroimy  kosteczkę. Cebule siekamy. Warzywa podsmażamy na masełko , doprawiając solą i pieprzem do smaku. Do zimnego ryżu dodajemy podsmażone warzywa. Mieszamy. Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawą w płynie do smaku. Następnie wymieszane jajka wlewamy do ryżu z warzywami. dobrze mieszamy. Do silikonowych foremek nakładamy masę ryżową .Wkładamy do mikrofalówki na ok 1min i 15 sekund. Podajemy na ciepło lub zimno.



1 komentarz: