niedziela, 7 lipca 2013

Szczupak z makaronem gryczanym

Kolejny przepis z makaronu gryczanego, bardzo mi posmakował i jest zdrowy - ale o tym pisałam już w poprzednim poście.


Szczupak z makaronem gryczanym

składniki

    1/2 opakowania makaronu gryczanego
    pomidorki cherry
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    1 filet szczupaka
    Sól morska
    przyprawa uniwersalna
    2 łyżki oleju rzepakowego
    koperek
    sok z limonki
    4 łyżki wina białego

Filet z szczupaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Do miski dajemy przyprawę uniwersalna ,olej rzepakowy , suszone pomidory z czosnkiem , sok z połowy limonki i mieszamy. Do marynaty wkładamy szczupaka mieszamy aby marynata dobrze pokryła szczupaka. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Pomidorki kroimy na połówki. Szczupaka obsmażamy na patelni teflonowej już bez tłuszczu. Podlewamy kilkoma łyżkami białego wina - odparowujemy. Dodajemy pomidorki cherry. Następnie dodajemy makaron. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy świeży koperek , doprawiamy sola i pieprzem według uznania.



1 komentarz:

  1. U mnie po wczorajszym obiedzie faworytem był dorsz z kaszą gryczaną aż tu nagle wpada mi ten przepis. Fantastyczne połączenie aż spróbuję w następny weekend :-)

    OdpowiedzUsuń