środa, 3 lipca 2013

Waniliowo bananowe rogaliki

 Dostałam do przetestowania cukier z prawdziwa wanilią firmy KOTANYI .
Spytałam dzieci na co mają ochotę - usłyszałam rogaliki !!!
I tak powstały waniliowo bananowe ciasteczka.


Waniliowo bananowe rogaliki

składniki
  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szt jajko
  • 3/4 szklanki cukier
  • cukier puder
  • 1 szt margaryna
  • cukier z wanilią Kotanyi
  • 4 banany  
 Robimy rozczyn do miski wlewamy ciepłe mleko mieszamy je z drożdżami dodajemy cukier ok 2 łyżki  -mieszamy i posypujemy mąką. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce siekamy margarynę z mąką i cukrem waniliowym jak na ciasto kruche. Dodajemy resztę cukru i jajko- siekamy. Następnie dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy w kształt okręgu. Kroimy je na trójkąty jak pizze. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek banan. Zwijamy w rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 min. Pudrujemy .





Jest to cukier z przwdziwa wanilią wiemy o tym juz po otwarciu opakowania. Pyszny intensywny zapach. Ciasto z ta przyprawa tez jest bardzo smaczne nie ma co porównywać z cukrem wanilinowym - Dla rozjaśnienia sprawy -    cukier wanilinowy otrzymuje się z etylowaniliny (stąd też nazwa), natomiast prawdziwy cukier waniliowy - z lasek wanilii (oczywiście z dodatkami). W każdym razie etylowanilina (w przyp. cukru wanilinowego)i wanilia (w przyp. cukru waniliowego) to główne składniki.

1 komentarz: