czwartek, 29 sierpnia 2013

Bezy domowe kakaowe

Kto nie lubi bezów a te domowe są najsmaczniejsze.

Bezy domowe kakaowe

składniki

    4 szt białka
    200 g cukier drobny
    2 łyżeczki mąka ziemniaczanej
    1 łyżeczka kakao

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem zaczynając od miksowania na najniższych obrotach stopniowo zwiększając prędkość. Pomalutku dodajemy drobny cukier po 1 łyżce. Miksujemy tak dodając cukier aż powstanie lśniąca sztywna piana. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczana i kakao. Jeszcze raz miksujemy aby uzyskać jasny brązowy kolor. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżka beziki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40 min w 150 stopniach na dolnej półce.



1 komentarz: