niedziela, 11 sierpnia 2013

Biała kapusta z musztardowym sosem winegret

Taka sałatka sprawdza się wszędzie . Pasuje do grilla , obiadu na imprezę .

Biała kapusta z musztardowym sosem winegret

składniki
 1/3 szt biała kapusta
    ok 5 łyżek oleju
    3 łyżki musztardy
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki cukier
    pieprz biały Prymat
    2 łyżki woda
    2 łyżeczki suszone pomidory z czosnkiem
    1 ząbek czosnku
    sól morska

Kapustę białą myjemy osuszamy i kroimy , szatkujemy. Solimy ją ugniatamy ręką i odstawiamy. Po ok 10 min odciskamy. Robimy sos winegret. Mieszamy olej z musztardą , przegotowaną woda i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, starty ząbek czosnku , przyprawę suszone pomidory i pieprz do smaku. Mieszamy dobrze sos. Sosem polewamy kapustę. Dobrze mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy zimne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz