piątek, 23 sierpnia 2013

Jabłkowa rolada biszkoptowa

Moja pierwsza rolada . Wcześniej jakoś nie było okazji , wczoraj powstała i jest pyszna .

Jabłkowa rolada biszkoptowa

składniki
  Biszkopt
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąka ziemniaczana
    4  jajka
    2 łyżeczki proszek do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 kg jabłek
    1 szt cukier żelujący
    kakao do posypania
    wiśnie bez pestek
    sok z cytryny

Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Kropimy cytryną i smażymy chwilkę na patelni dodając cukier żelujący według przepisu na opakowaniu. Pieczemy roladę. Białka ubijamy z cukrem na gładka sztywną pianę. Dodajemy żółtka wymieszane z odrobiną octu. Mieszamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i wlewamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. Ciepłą wyciągamy z blachy i kładziemy na czystą ściereczkę. Zwijamy w roladę. Kiedy ostygnie rozwijamy i smarujemy jabłkami. Zwijamy. Wstawiamy do lodówki. Następnie prószymy kakao i ozdabiamy wiśniami.



1 komentarz:

  1. Ależ mi narobiłaś smaka! Pamiętam, że w domu mama zawsze robiła podobną pyszną roladę, muszę zrobić ją i ja!

    OdpowiedzUsuń