środa, 21 sierpnia 2013

Krokieciki z pieczarkami

Krokiety są pyszne , wymagają troszkę pracy , ale są tego warte .

Krokieciki z pieczarkami

składniki
   ok1/2 szt kapusty dużej lub 1 mniejsza
    30 dag pieczarek
    2  udka
    1  cebula
    ziele angielskie
    3 łyżki masła
    Sól
    pieprz biały i czarny do smaku
    2 szt marchewka
    bułka tarta
    1 litr mleko
   ok  1/2 kg mąki
    2  jaja
    olej do smażenia

Z mleka , mąki i jaj robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy odrobinę cukru i soli do smaku. Z ciasta odlewamy ok 2-3 nabierki w tym cieście będziemy moczyć krokiety. Z reszty ciasta smażymy naleśniki.
Kapustę kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. do garnka wkładamy kapustę , marchewkę ,liść laurowy i gotujemy. Pieczarki kroimy w paseczki, udka gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i liścia laurowego. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę i pieczarki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Ugotowane udka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Do podsmażonych pieczarek dodajemy poskubane mięsko i podsmażamy. Podsmażone pieczarki z mięsem dodajemy do ugotowanej kapusty. Mieszamy dobrze.

Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy. Moczymy w cieście potem w tartek bułce i smażymy na oleju na złoto.
Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy. Moczymy w cieście potem w tartek bułce i smażymy na oleju na złoto.










1 komentarz:

  1. Moja mama kiedyś często smażyła nam takie krokiety :))

    OdpowiedzUsuń