niedziela, 11 sierpnia 2013

Pulpety zapiekane w włoszczyźnie

 Moje nowe doświadczenie , człowiek uczy  się całe życie. Bardzo smaczny pomysł na obiad.
Pulpety zapiekane w włoszczyźnie
składniki

 1/2 kg mięsa mielonego
    1  cebula
    1 jajko
    1/2 szt bułki czerstwej
    2 ząbki czosnek
    3 łyżki bułki tartej
    Sól morska
    pieprz biały
    1 łyżka masło
   ok  2 szklanki bulionu warzywnego
    2 szklanki włoszczyzny mrożonej


Mięso mielone najlepiej samemu przekładamy do miski. Cebulę białą obieramy i ścieramy do mięsa na tarce warzywnej. Czosnek ok 2 ząbki obieramy i także ścieramy. Wbijamy jajko. Jedną małą bułeczkę lub pół większej moczymy w odzie. Odciskamy i dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy bułkę tartą. doprawiamy sola i pieprzem - mieszamy masę. Po porządnym urobieniu wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy na nim włoszczyznę. Po ok 5 min smażenia zalewamy bulionem. Z mięsa formujemy pulpety układamy je w naczyniu żaroodpornym zalewamy włoszczyzną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30-40 min w 200 stopniach ok 20 min potem zmniejszamy do 180 .









Przed włożeniem do piekarnika



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz