czwartek, 22 sierpnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną

Smaczna surówka z czerwonej kapusty w połączeniu z dżemem z żurawiny . Pasuje do każdego obiadu .

Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną

składniki
 1 szt czerwona kapusta
    2 szt cebula
    2t marchewki
    ocet 10 %
    2 łyżki dżemu z żurawiny
    sok z cytryny
    Sól morska
    pieprz czarny mielony
    olej rzepakowy
    cukier do smaku

Kapustę czerwoną obieramy z brzydkich liści. Następnie przekrawamy na pół i kroimy jak na bigos w długie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i ciekamy. Warzywa mieszamy z sobą. Solimy do smaku. Dodajemy dżem z żurawiny. Mieszamy. Dodajemy ocet i sok z cytryny do smaku. Mieszamy i kosztujemy. Dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy dodajemy olej. Kosztujemy - surówka ma być słodko kwaśna. Jeżeli jest za kwaśna dodajemy odrobinę cukru. Jeszcze raz mieszamy i podajemy.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam czerwoną kapustę :) W połączeniu z żurawiną musi być pyszna :)))





    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń