piątek, 30 sierpnia 2013

Zapiekane ziemniaczki w mundurkach

Takie ziemniaczki z piekarnika pasują do wszystkiego. Mięs, ryb , warzyw polecam


Zapiekane ziemniaczki w mundurkach 

składniki

     1 kg ziemniaki
    masło
    Sól morska
    czosnek
    pieprz czarny mielony
    papryka czerwona w proszku
    koperek
    sok z cytryny

Ziemniaki dobrze myjemy szorujemy i gotujemy w wodzie. Ziemniaki mają być półtwarde. Odcedzamy je przekrawamy i studzimy. Masło ucieramy z solą morską, pieprzem ,papryką w proszku, wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze mieszamy -ucieramy. W połówkach ziemniaków robimy dziurki łyżeczką i nakąłdamy tam masełko. Układamy na blaszce ziemniaki i zapiekamy w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.  


 

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za ziemniakami...ale jak w mundurkach nie umiem sobie odmówić. Takie popadanie w skrajności. :0

    OdpowiedzUsuń