poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto odwrotne z bitą śmietaną - test foremki z Redcoon

W niedzielne popołudnie zrobiłam ciasto w nowej foremce od  Redcoon 
i to już ostatni test wspaniałych foremek ....
Ostaniom foremką była keksówka.
Wchodziła ona w skład  zestawu firmy KAISER.
 Jest to zestaw foremek mini - Składa się z tortownicy o średnicy 18 cm, keksówki o długości 20 cm oraz formy do babki o średnicy 16 cm. Powłoka non-stick zapobiega przywieraniu potraw.








Foremka jest mała bardzo zgrabna ma 20 cm .





Ciasto z bitą śmietaną i galaretką

składniki
 Biszkopt
    3  jaja
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukier
    2 szt galaretka zielona
    1/2 litra śmietany 30 %
    2 łyżeczki żelatyny
    cukier puder

Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka mieszamy lekko. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min. Jeszcze ciepły biszkopt wkładamy do keksówki wyścielając ją ciastem. Jedna galaretkę robimy wcześniej i zastygniętą kroimy w kosteczkę . Druga robimy później będziemy ją wylewać na koniec. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zimną żelatynę i miksujemy. Na biszkopt wykładamy połowę śmietany potem kostki galaretki i resztę śmietany. Tężącą galaretka wykończamy wlewając ją na koniec ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin po tym czasie wyciągamy z formy i podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz