poniedziałek, 30 września 2013

Dżemik jabłkowo -gruszkowy

Kolejny przepis na smaczny dżem . Docenimy to zimą :)  Wspaniale nadaje się do ciast , ciasteczek , bułeczek i naleśników .

Dżemik jabłkowo -gruszkowy


składniki

  2 kg jabłka
    2 kg gruszki
    1/2 szklanki cukru
    2 szt goździk
    1 łyżeczka cynamonu

Jabłka ja miałam kwaśne obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Gruszki obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Owoce dajemy na dużą patelnię mieszamy i wsypujemy cukier. Mieszamy owoce z cukrem. Smażymy ok 10 min. Dodajemy cynamon ,goździk . Dusimy , smażymy dżemik aż owoce rozpadną się ale nie całkowicie. Gorące przekładamy do słoików wcześniej wyparzonych . Zakręcamy i pasteryzujemy ok  15 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz