sobota, 21 września 2013

Kapuściane pierożki

Czas na pierożki z kapustą ale z taka samą bez dodatków . Tylko podsmażana kiszona kapustka .

Kapuściane pierożki


składniki

    1/2 kg mąki
    1  jajko
    sól morska
    3 łyżki oleju
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 kg kapusta kiszona
    2 łyżki masło
    pieprz biały
    2  ziemniaki
    2  cebule

Na stolnicę wysypujemy mąkę na środku kopczyka wbijamy jajko solimy. W szklance z ciepłą wodą mieszamy 3 łyżki oliwy i wlewamy na ciasto. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kołka. Kapustę kiszona płuczemy . Gotujemy do miękkości. Odcedzamy , studzimy i siekamy. Podsmażamy na masełku posiekana cebulę , dodajemy pokrojona kapustę i smażymy chwilę. Studzimy podsmażona kapustę i dodajemy do niej ugotowane poduszone 2 ziemniaki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Farsz nakładamy na kółka ciasta i zlepiamy w pierożki. Wodę zagotowujemy i wkładamy pierożki , kiedy wypłyną odcedzamy. Polewamy roztopionym masełkiem z tarta bułką .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz