wtorek, 24 września 2013

Klopsiki w kapuście z warzywami

Smaczne danie obiadowe podajemy z z chlebkiem ale pasuje także do ryżu .

Klopsiki w kapuście z warzywami


składniki
 1/2 szt kapusta biała
    1 szk papryka czerwona
    20 dag pieczarki
    1 szt cebula
    1 marchewka
    pieprz biały
    Sól morska
    1/2 kg mięso mielone
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta
    1 jajko
    olej do smażenia
    masło
    bulion wołowy
    1 łyżka mąka

Mięso mielone przekładamy do miseczki dodajemy posiekana cebule , wyciśnięty czosnek. Mieszamy dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe kuleczki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy. Kiedy mięsne kuleczki są złote wyciągamy je. Kapustę kroimy , pieczarki i cebulę kroimy i dodajemy je na tłuszcz po smażeniu klopsików. Smażymy chwilę. Dodajemy pokrojona kapustę ,paprykę i starta na tarce marchewkę. Wszystkie składniki mieszamy. Smażymy doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Zalewamy szklankę wody z rozpuszczona kostka bulionową wołową. Gotujemy warzywa do miękkości. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodajemy do kapusty , mieszamy i wkładamy klopsiki, zagotowujemy wszystko razem i podajemy.



1 komentarz: