poniedziałek, 23 września 2013

Klopsiki w sosie paprykowym

Małe smaczne klopsiki w sosie z kolorowej papryki . Smaczne i aromatyczne .

Klopsiki w sosie paprykowym


składniki

  1/2 kg mięsa mielonego
    1 szt cebula
    1 szt czosnek
    Sól morska
    pieprz biały Prymat
    jajko
    bułka tarta
    papryka słodka mielona
    2 papryki czerwone
    3 plastry bakłażan
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masło
    1 łyżka mąka

Mięso mielone przekładamy do miski. Czosnek i cebulę obieramy i ścieramy na tarce do mięsa. Dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy sola , pieprzem ,papryką słodką do smaku. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie kuleczki. Smażymy je na oleju z dodatkiem masła. Kiedy zrobią się złote z 2 stron wyciągamy je - tłuszcz od smażenia zostawiamy. Dodajemy posiekany czosnek i cebule. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i bakłażana. smażymy. Podlewamy woda . Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką . Dusimy do miękkości warzyw. Następnie blendujemy. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę robimy zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do zmiksowanego sosu. Zagotowujemy. Przekładamy klopsiki do sosu.



1 komentarz:

  1. Takie dania zawsze najlepiej jeść w domu - ponieważ pobudzają takie rodzinne wspomnienia!

    Czas spędzony z rodziną jest nie do przecenienia! Aby więc wykorzystać go jak najlepiej, proponujemy interesującą ofertę dla rodzin : Boże Narodzenie w Hotelu St. Bruno, oraz Bajkowy Sylwester – oba pakiety przygotowaliśmy z myślą o małych i dużych Gościach, dużo ciekawych atrakcji, wspólne zabawy, animatorzy rozrywki, niezapomniane świąteczne przygody i bal przebierańców – przynajmniej zobacz naszą ofertę, myślę, że może Ci się spodobać! :)
    Więcej oczywiście na naszym blogu – www.hotelstbruno.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń