poniedziałek, 30 września 2013

Kruche rogaliki z gruszką

Bardzo smaczne szybkie w zrobieniu rogaliki z gruszka . W sam raz na jesienne popołudnie.

Kruche rogaliki z gruszką


składniki
  1/2 kg mąki
    150 g masła zimnego
    2 łyżki cukru
    cukier puder
    barwnik niebieski
    mleko
    gruszki
    jajko
    3/4 szklanki mleka
    1/2 kostki drożdży

Gruszki obieramy usuwamy pestki i kroimy w kawałki. Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Do 3/4 szklanki mleka dajemy 1/2 kostki drożdży i cukier mieszamy. Do posiekanej mąki z masłem dodajemy jajko i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w koło i kroimy w trójkąty. Na szerszej części układamy kawałek gruszki i zawijamy w rogalik. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach z termoobiegiem. Robimy lukier mieszamy cukier puder z odrobiną mleka i barwnika - mieszamy lukrujemy ciepłe rogaliki.



3 komentarze:

  1. Dziś intensywnie myślałam o takich rogalikach, ale z różą. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na akcje Ale Mniam Rogale na durszlak.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co z gruszką pysznie smakuje! Zabieram się i za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń