sobota, 14 września 2013

Mój przecier pomidorowy

Pomidory to bardzo zdrowe warzywo.  Dosyć ,że smaczne to jeszcze zawiera dużo witamin i soli mineralnych .

Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor.
 Dlatego warto letnie pomidory zamkną w słoiku :)

 Mój przecier pomidorowy

składniki

    2 kg pomidorów
    Sól
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki cukier
    bazylia
    olej

Pomidory dobrze myjemy. Kroimy na kawałki. Mielimy w w robocie kuchennym ja wybrałam drobne sitko do warzyw. Po przemieleniu zagotowujemy przecier. Doprawiamy solą do smaku , cukrem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i bazylię. wszystko do smaku. Zagotowujemy. Gorące wlewamy do słoików , wcześniej wyparzonych. Na wierzch dajemy łyżkę oliwy. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz