poniedziałek, 30 września 2013

Risotto z dynią hokkaido na białym winie Celebro

 Bardzo smaczna dynia polecam ją z całego serca a w rissotto jest nie ziemska . Do tego białe wino CELEBRO półwytrawne i niebo w gębie.

Risotto z dynią hokkaido

składniki
  1 szklanka ryżu do risotta Podravka
    50 ml wino białe Celebro
    1 szklanka bulionu
    1 ząbek czosnku
    1 szt cebula
    1/3 szt dynia hokkaido
    2 szt mini cukinia
    oliwa z oliwek
    grana padano

Dynie hokkaido kroimy na pół - będzie nam potrzeba właśnie połowę dni. Jej nie obieramy. Kroimy ja w kosteczkę ok 1 cm na 0,5 cm.  Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek także obieramy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną dynię. Kiedy dynia lekko zmięknie dodajemy ryż do risotto. Mieszamy aż ryż będzie jakby przeźroczysty. Właśnie wtedy wlewamy białe wino - mieszamy kilka minutek. Następnie dolewamy trochę bulionu - mieszamy i nakrywamy . Powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone mini cukinie - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą morską i podajemy z startym  garna padano.






Do dania użyłam wino Celebro 

  Wino białe, półwytrawne  oddające
niesamowity charakter winnic zatopionych
w gorącym słońcu Hiszpanii. Łagodne
i orzeźwiające w smaku, z przyjemnym
finiszem. Najlepiej podawać w temp.
10-12 oC. Idealne do ryb i owoców morza.
Doskonałe jako aperitif.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz