środa, 11 września 2013

Rolada z kremem kakaowym

Rolady to fajna sprawa , zawsze wychodzą , szybkie w przygotowaniu , podzielne , tanie i zawsze można zrobić inną .

Rolada z kremem kakaowym

składniki
 4 szt jajka
    3 łyżki wody
    3/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 szt śmietana 30 %
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

Jajka rozbijamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Żółtka mieszamy z wodą . Mąki przesiewamy dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i dodajemy pomału do białek wraz z pomieszanymi żółtkami. Lekko mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min. Ciepłą zwijamy w mokrą ściereczkę tworząc roladę . Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z kakao i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody- mieszamy studzimy i dodajemy do masy. Miksujemy. Zimny biszkopt rozwijamy smarujemy kremem i zwijamy. Owijamy streczem i wstawiamy do lodówki na parę godzin.



2 komentarze:

  1. wygląda pysznie:) też mam w planach zrobić taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, zwłaszcza kremik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń