niedziela, 22 września 2013

Szarlotka w słoiku

Była wycieczka do sadu , były jabłuszka ... teraz są pyszne aromatyczne przetwory .
Szybko a tyle smaków i zapachów w zimowe wieczory .

Szarlotka w słoiku


składniki
    3 kg jabłek
    1 łyżka cynamon mielony
    4 łyżki cukier bursztynowy kandyz
    1/2 szklanki cukier kryształ
    1/2 łyżeczki kardamonu
    2 łyżki soku z cytryny

Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Pokrojone jabłka dajemy do dużego garnka najlepiej szerokiego i niskiego. Dodajemy cukier bursztynowy , sok z cytryny i cukier zwykły - mieszamy nakrywamy i smażymy. Co 10 min mieszamy. Po ok 20 min dodajemy cynamon i kardamon oraz sok z 1 cytryny. Mieszamy i jeszcze smażymy ok 10 min. Jabłka nie mogą całkiem się rozpaść , muszą być wyczuwalne. Gorące jabłka nakładamy do słoików , zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min.





a jak było w sadzie wesoło



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz