sobota, 28 września 2013

Test formy do babki - Babka jogutowo - jagodowa

W ramach współpracy blogerskiej z Redcoon  dostałam do przetestowania zestaw foremek do wypieków.
Jest to zestaw foremek mini - Składa się z tortownicy o średnicy 18 cm, keksówki o długości 20 cm oraz formy do babki o średnicy 16 cm. Powłoka non-stick zapobiega przywieraniu potraw.







Testowałam już tortownicę   http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2013/09/wycieczka-do-sadu-pieczemy-ciasta.html    

dziś czas na druga foremkę padło na formę do babeczki .




Wspaniała sprawa dla małych rodzin :) lub singli.  Foremki bardzo zgrabne , zapakowane w ładny kartonik z rączką wspaniale nadają się na prezent .

 Zestaw możemy zakupić w sklepie internetowym

http://www.redcoon.pl/B423277-Kaiser-Backform-La-Forme-Mini-Backform-Set_Blachy-i-formy-do-ciast

Aby być w klimacie jesieni postanowiłam upiec babkę o smaku jagodowym
Tak to leciało.





Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym


składniki
  2 szt jaja
    1/2 szklanki cukru
    165 g mąki
    1 szt kisiel jagodowy
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    150 ml jogurtu naturalnego
    100 ml oleju

Przepis na małą foremkę średnica 16 cm - większa forma przepis robimy podwójnie. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pomału cukier. Następnie dodajemy żółtka z odrobina wody - wymieszane- .Dodajemy pomału mąkę cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie jogurt , resztę mąki cały kisiel i olej. Dobrze mieszamy - miksujemy . Wlewamy ciasto do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 min.







2 komentarze:

  1. Dorodna baba wyszła :) mam podobną formę i świetnie się w niej piecze!

    OdpowiedzUsuń