sobota, 28 września 2013

Test maty silikonowej - lody w miodowym koszyczku

Rozpoczęłam współpracę blagierską z sklepem internetowym www.emako.pl

                                                             

Sklep posiada duży asortyment a przede wszystkim designerskie akcesoria kuchenne.
Takie jakich mieszkaniec małego miasta nie może kupić u siebie.
Znalazłam tam dużo akcesori , które podbiły moje serce.
Miałam problem z wyborem rzeczy do testowania, tym bardziej ,że moje dzieci zobaczyły ,że sklep
posiada także zabawki – takie modne :) jakie moje dzieci lubią .
Mam wygrała i zamówiła coś dla siebie a dokładnie do kuchni. Kompromisem była jedna rzecz , z której cieszą się także moje dzieci ale o niej w następnym poście .

Dziś chciałam przedstawić matę silikonową do wypieków.
                                                         





Opis produktu
Doskonała do przygotowania ciasteczek, pizzy i innych wypieków. A to wszystko nareszcie bez brudzenia blatu, czasochłonnego posypywania stolnicy i przygotowywania blachy do pieczenia. A po zakończeniu wypieków matę wyjątkowo łatwo umyjesz i to także w zmywarce!
Mata posiada ponadto pomocne miarki:
  • boczne pozwalające przygotować odpowiednich formatów prostokątne ciasto,
  • oraz miarki wyśrodkowane idealne do przygotowania pizzy danego rozmiaru albo spodu do tarty.

Najważniejsze cechy naszej wyjątkowej maty:
  • wykonana z najwyższej jakości nowoczesnego silikonu,
  • ciasto nie przywiera tak jak do tradycyjnej stolnicy - dlatego nie trzeba jej smarować i posypywać,
  • posiada pomocne miarki, 
  • higieniczna, bo nie wchłania zapachów,
  • wytrzymuje wysokie temperatury: można używać bezpośrednio w piekarniku (bez papieru do pieczenia!) lub mikrofalówce,
  • wytrzymuje również niskie temperatury, nawet zamrażanie,
  • wyjątkowo łatwa w myciu, także w zmywarce,
  • praktyczna w przechowywaniu, ponieważ można ją zwijać,
  • może służyć także jako podstawka pod gorące naczynia,
  • przylega dobrze do blatu i nie ślizga się, 
  • chroni blat przed wycieraniem, zabrudzeniem i zarysowaniami (np. od foremek),
  • zadziwiająco lekka i poręczna, wygodny wymiar 50 x 40 cm,
  • markowy produkt - naprawdę wysoka jakość i bezpieczeństwo dla zdrowia.




Słyszałam o niej już kiedyś , ale myślałam ,że nie jest mi potrzebna mam blaszki , formy itd. .
I tu był błąd . Z mata spotkałam się w realu w mojej pracy . Robiłam deser a dokładnie koszyczki pomarańczowo – miodowe. Szef powiedział ,że te koszyczki robi na macie innego sposobu nie ma .

Koszyczki wyszły cudowne dlatego musiałam je także zrobić w domu :)
Zamówiłam matę w sklepie EMAKO.

Mata expresowo pojawiła się w moim domu przyniesiona została przez przystojnego kuriera :)


Mata jest silikonowa odporna na gorąco , dość duża . Wspaniale myje się i czyści i zajmuje mało miejsca jak chodzi o przechowywanie.

I tak pierwsza próba maty – robimy koszyczki , w których podamy lody .
Dzieci trzymają kciuki , przystępuje do pracy .


Miodowo- pomarańczowe koszyczki
składniki

    100 g cukier kryształ
    100 g mąka
    100 g masło
    80 ml sok pomarańczowy
    74 g miód  drahimski ChOG

Do miski dajemy miękkie masło 1/2 kostki , miód, mąkę , cukier i sok pomarańczowy. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę. Do zrobienia koszyczków potrzebna jest nam mata silikonowa do pieczenia. Ręką rozcieramy na niej kółka z ciasta. Im cieniej rozsmarujemy ciasto tym nasze koszyczki będą bardziej koronkowe. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 stopni na ok 5 min. Musimy kontrolować ponieważ dużo zależy od naszego piekarnika. Patrzymy na kręgi jak zrobią się brązowe jakby z karmelu wyciągamy matę. Czekamy chwileczkę aby lekko ostygło podważamy nożem i jeszcze ciepłe z ciągamy z maty. Układamy na szklance formując koszyczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Koszyczek jak jest zimny jest twardy. W koszyczku podajemy desery np lody .











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz