sobota, 21 września 2013

Wrześniowe śniadanko i pyszna herbatka dla ucznia - Śniadanie uczniowskie:) cz 4

Kolejny odcinek z serii zdrowe wrześniowe śniadanko .Przy okazji kolejne spotkanie z herbatkami Irving. Dziś nasza ulubiona. Miętowa

Mięta to jedno z najpopularniejszych polskich ziół. Stosuje się ją nie tylko leczniczo, przy dolegliwościach trawiennych, ale także coraz częściej, jako pyszny, orzeźwiający napar – zimą na ciepło, latem z kilkoma kostkami lodu – na zimno.

Mięta Irving z linii „Zioła z Polski” pochodzi ze ściśle kontrolowanych upraw ziół, położonych w malowniczym regionie Gór Świętokrzyskich. Jej liście zostały starannie wyselekcjonowane i wysuszone, a następnie szczelnie zapakowane.

Opakowanie zawiera 20 saszetek herbatki ziołowej



Do naszej herbatki okrągłe tosty z szynką i  serkiem zółtym na masełku czosnkowym.


 Okrągłe ciepłe kanapeczki

składniki
    3 kanapki chleb tostowy
    1 ząbek czosnek
    1 łyżeczka masła do smażenia
    3 plasterki ser zółty
    1 plaster pomidor
    1 plaster szynka
    roszponka

 Z chleba wycinamy kółka za pomocną szklanki. To samo robimy s sera zółtego. Na chlebek kładziemy serek. Z szynki wykrawamy oczy kanapeczek. Na serku układamy szynkę. Z pomidora robimy usta kanapki. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy. Dodajemy starty ząbek czosnku - mieszamy . Układamy na maśle kanapki. Nakrywamy patelnie pokrywka i smażymy aż ser się roztopi. Układamy kanapki na talerzu i z sałaty robimy im fryzury.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz