poniedziałek, 23 września 2013

Ziemniaczane kluseczki na masełku czosnkowym

Kolejna inspiracja i powstały malutkie kluseczki. wspaniale smakują z masełkiem , sosem a także pasują do zup kremów.

Ziemniaczane kluseczki na masełku czosnkowym

składniki

    1 kg ziemniaków
    1 szt jajko
    sól do smaku
    mąka
    masło
    2 ząbki czosnku

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dusimy bardzo dokładnie. Do zimnych ziemniaków wbijamy jajko i dodajemy mąkę nie za dużo aby powstała masa. Z ciasta formujemy kulę. Odcinamy po kawałku i formujemy węże kulając o stolnicę ciasto. Tniemy nożem małe kluseczki. Każdą traktujemy widelcem aby powstały kreski od widelca. Gotujemy chwileczkę aż wypłyną w osolonej wodzie. Wkładamy do zimnej wody i przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy solimy i dodajemy wyciśnięty czosnek. Dodajemy do kluseczek lekko mieszamy.




1 komentarz:

  1. Można dodać do tego gałki muszkatołowej i smak jest wtedy wyrazistszy. ;)

    Czas spędzony z rodziną jest nie do przecenienia! Aby więc wykorzystać go jak najlepiej, proponujemy interesującą ofertę dla rodzin : Boże Narodzenie w Hotelu St. Bruno, oraz Bajkowy Sylwester – oba pakiety przygotowaliśmy z myślą o małych i dużych Gościach, dużo ciekawych atrakcji, wspólne zabawy, animatorzy rozrywki, niezapomniane świąteczne przygody i bal przebierańców – przynajmniej zobacz naszą ofertę, myślę, że może Ci się spodobać! :)
    Więcej oczywiście na naszym blogu – www.hotelstbruno.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń