piątek, 6 września 2013

Zupa jesienna na zasmażce

Smaczna zupka syta i pełna witamin wspaniale pasuje na jesienny obiad.


Zupa jesienna na zasmażce

składniki
    3  ziemniaki
    1  marchewka
    1/2 szt selera
    1 garść fasolki szparagowej
    20 dag brukselka
    1/2 szt kalafiora
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 litr bulionu
    natka pietruszki

Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do bulionu. Gotujemy ok 10 min. Następnie miksujemy ziemniaki. Dodajemy pokrojoną marchewkę i seler. Następnie dodajemy fasolkę brukselkę i różyczki kalafiora. Dolewamy przegotowanej wody i dodajemy liść laurowy. Gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę 2 stopnia. Wlewamy zasmażkę do zupy - mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy natkę pietruszki.



1 komentarz:

  1. wygląda smacznie, bardzo lubię zupy jarzynowe:)

    OdpowiedzUsuń