wtorek, 15 października 2013

Brukselka z cukinią w śmietanie

Smaczne zdrowe danie jako przystawka do obiadu lub jako osobne danie , można je  podać np z ryżem .

Brukselka z cukinią w śmietanie


składniki
  10 szt brukselki
    1  cukinia młoda
    śmietana 18 proc kilka łyżek
    1 łyżeczka mąka
    Sól morska-
    Pieprz kolorowy
    1  por
    1 łyżeczka masła

Brukselkę myjemy usuwamy brzydkie liście. Cukinię myjemy nie obieramy i kroimy w półplasterki. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Na masełku podsmażamy pokrojonego pora, dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy chwilę . Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Na pół twardo. Ugotowana brukselkę kroimy na pół i dodajemy na patelnie do pora i cukinii. Chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy woda i chwilę dusimy. Do kilku łyżek śmietany dodajemy łyżeczkę mąki mieszamy i zaciągamy wodę z duszonych warzyw.Zagotowujemy i podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz