sobota, 26 października 2013

Bułeczki krucho drożdżowe z jabłuszkiem

Bardzo smaczne i fajnie wyglądają z dnia na dzień co raz smaczniejsze jak zostaną ma się rozumieć.


Bułeczki krucho drożdżowe z jabłuszkiem

składniki
    600 g mąki
    60 g drożdży
    1  jajko
    3/4 szklanki mleko
    3 łyżki cukier
    cukier puder
    1 kg jabłek
    6 łyżek cukru do jabłek
    cynamon
    3/4 kostki masła

Do miski wlewamy letnie mleko mieszamy z drożdżami - dodajemy cukier ok 3 łyżki - mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy zimne masło i siekamy jak na ciasto kruche . Dodajemy odrobinę soli , całe jako i wlewamy mleko z drożdżami - szybko wyrabiamy ciasto. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę podsmażamy z cukrem i cynamonem - studzimy. Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty jedną stronę nacinamy w paseczki. Z drugiej strony nakładamy jabłuszka zawijamy ciasto zaklejamy i nakładamy część  z frędzlami. Układamy na blaszce i zostawiamy ok 10 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.







3 komentarze:

  1. wyglądają świetnie:) mniam:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantazyjne zwinięcie zdecydowanie dodaje im uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają fantastycznie !! dodałam do moich inspiracji :))))

    OdpowiedzUsuń