sobota, 5 października 2013

Gulasz z włoszczyzną

Gulasz to super sprawa. Dużo jedzenia , wyrazistość smaku , lekka pikanteria. Pasuje nam do kaszy ziemniaków i chlebka.


Gulasz z włoszczyzną

składniki
  3 szt marchewki
    1 szt pietruszka korzeń
    1/4 szt selera
    1 szt por
    1 kartonik pomidory krojone z czosnkiem Podravka
    papryka słodka
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka przyprawy do karkówki
    1 łyżka oleju
    1/2 kg karkówki
    2 łyżki masło
    2 łyżki mąka
    pieprz biały
    1 szt cebula
    sól morska

Dzień wcześniej robimy marynatę i marynujemy mięso. Karkówkę kroimy w kostkę , odcinamy białe błonki. Do miski wlewamy olej ok 2 łyżki , ocet winny 1 łyżkę , paprykę słodka ok 1 łyżeczka, przyprawę do karkówki ok 1 łyżkę , pieprz i pokrojona drobno cebulę i sól morską. Mieszamy wkładamy tam mięso. Zabezpieczmy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na noc. Marchewkę , seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Pora kroimy w plasterki. Na rozgrzana patelnie dajemy mięso wraz z marynatą. smażymy na złoto. Dodajemy starte warzywa. Smażymy chwilę , podlewamy 1/2 szklanki wody i chwilę dusimy. Następnie wlewamy kartonik pokrojonych pomidorów z dodatkiem czosnku i dusimy wszystko na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec robimy zasmażkę z mąki i masła i dodajemy do gulaszu. Mieszamy i dodajemy natkę pietruszki , jeżeli trzeba dosalamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz