niedziela, 13 października 2013

Najlepsza szarlotka



 Moja , nasza ulubiona szarlotka , zawsze wychodzi i jest pycha .

 składniki

   400 g mąki
    1/2 szklanki cukru
    2  jaja
    1 szt cukier waniliowy
    4 łyżki mleko
    160 g masła
    2 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamon
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki wody
    2 łyżeczki proszek do pieczenia



Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jabłka dajemy do garnka zalewamy 1/4 szklanki wody dodajemy trochę cukru - ilość zależna od słodkości jabłek. Doprawiamy cynamonem i smażymy. Do miękkich jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy i gotujemy chwileczkę. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy masło , 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy 2 jajka , 2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksujemy. Wyciągamy ciasto z miski i formujemy kulę na stolnicy , przekrawamy ja na dwie części. Jedna rozwałkowujemy lub wylepiamy nią dno blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min. wykładamy na upieczone ciasto jabłka. Nakrywamy drugą częścią ciasta i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po wyciągnięciu lukrujemy.





3 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotki, jabłeczniki i piekę różne. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo wygląda kusząco. Moją ostatnią szarlotkę piekłam bez rozdrabiania jabłek. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda i smakuje. Palce lizać! xx

    OdpowiedzUsuń