niedziela, 13 października 2013

Przekładamy pstrąg z marynaty

Pyszny aromatyczny pstrąg przekładany liśćmi szpinaku i bazylii. Smażony na masełku , podany z nitkami chilli.

Przekładamy pstrąg z marynaty

składniki
   1 garść liście szpinaku
    5 listków bazylii świeżej
    1 szt pstrąg patroszony
    cytryna
    pieprz cytrynowy
    pieprz czarny kulki 3 szt
    Sól morska
    pieprz kolorowy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    1/2 łyżeczki oliwy

Świeżego pstrąga myjemy patroszymy . Do miski wlewamy ok 1/2 litra wody , dodajemy sól morską do smaku , 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 żabki czosnku przecięte na pół, kilka plasterków cytryny. Do marynaty wkładamy pstrąga i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień osuszamy pstrąga i filetujemy. Każdy płat przycinamy aby był równy prostokąt. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Jeden płat kładziemy skórą do dołu i układamy na nim listki szpinaku świeżego i kilka listków bazylii . Nakrywamy drugim płatem. Zawijamy w folie aluminiową , wstawiamy do pieca nagrzanego do ok 180 stopni i pieczemy ok 20 min . Po upieczeniu wyciągamy , odwijamy z folii. Podajemy przeciętego na 2 części ozdobionego nitkami chilli i pokrojonymi listkami bazylii i szpinaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz