wtorek, 15 października 2013

Sałatka w słoikach z kapusty czerwonej i białej

Jeszcze w wolnej chwili robię słoiczki - po kilka sztuk ,żeby było z czego zima wybierać .
Dziś zrobiłam kapustkę w zalewie octowej - pomieszałam białą i czerwona kapustę .

Sałatka w słoikach z kapusty czerwonej i białej

składniki
 1 kg kapusta biała
    1 kg kapusta czerwona
    1.5 szklanki wody
    20 dag cukru
    2 szt liść laurowy
    3 szt ziele angielskie
    5 szt pieprz kulki
    0,5 szklanki ocet 10 %
    4 łyżeczki soli

Kapustę , białą i czerwona kroimy w paseczki. Do dużego garnka wlewamy 1,5 szklanki wody dolewamy pół szklanki octu , dodajemy sól i cukier. Zagotowujemy z przyprawami. Dodajemy pokrojoną kapustę mieszamy z zalewą i gotujemy ok 15 min. Gorąca kapustę nakładamy do słoików. Dodajemy łyżkę oliwy i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz